Nagylátószög és képstabilizátor? Két új Canon objektív

Sajtóbejelentés: Világhírű EF objektívcsaládját a lelkes amatőröknek és a profiknak szánt két új – az EF 24-70mm f/4L IS USM és az EF 35mm f/2 IS USM jelű – modellel bővítette a Canon. A kompakt kivitel ellenére első osztályú optikai technológiákat kínáló új objektívekkel tökéletesen oldható meg nagyon sokféle kreatív feladat, legyen szó riportfotóról, tájfotózásról, portréfényképezésről, vagy éppen egy utazás dokumentálásáról. (Budapest, 2012. november 6., Forrás: Canon Hungária Kft.)

Sokan kérdezik tőlem, mi ez az új divat? Minek egy nagylátószögű objektívbe stabilizátor? Szerintem a kérdést akár fordítva is fel lehetne tenni: miért nincs minden objektívben stabilizátor? Nem igaz? A 2-4 rekesz előny nagyon hasznos dolog gyenge fényben, beltérben, ha pedig nincs rá szükség, ki is kapcsolható. De a lényeg szerintem nem ez.

Az a meggyőződésem, hogy a „divatot” a dSLR videózás elterjedése szülte. Ezek a fényképezőgépek bárki kezébe adják a televíziók, sőt a filmipar minőségi követelményeit is kielégítő felvételi technológiát, mindezt hatalmas objektív választékkal, a profi filmes eszközök árának töredékéért.

Igen ám, de a fényképezőgépeknek van egy gyenge pontja, a fogás. Ami tökéletes pillanatfelvételek készítéséhez, az rettenetesen kényelmetlen folyamatos (videó) felvételéhez. Hiába a sok, méregdrága kiegészítő, egy dSLR gépet nem lehet csak úgy vállra kapni, mint egy profi kamerát. Egy ilyen összeállítás orr-nehéz. Ha mégsem, akkor a RIG nem csak támaszkodik, hanem súlyokkal megrakva túl is nyúlik az operatőr vállán. Valójában csak állványról lehet vele kényelmesen dolgozni. A mechanikus képstabilizáló rendszerek  (pl. steadycam) közül pedig csak a filmes technikában is használtak működnek igazán jól, de ezek egyben meg is szüntetik a dSLR videózás két fontos előnyét. Nagyok, nehezek, az áruk pedig összemérhető vagy magasabb, mint a felvevőgépé. A fényképezőgépbe vagy, mint a Canon esetében, az objektívbe épített stabilizátorok viszont lehetőséget adnak a kézből történő filmezésre. Nem véletlen, hogy mindkét új objektív továbbfejlesztett képstabilizátor (IS-) rendszert kapott.

A Canon sajtóközleménye így fogalmaz: Az objektív intelligens módon észleli, ha a fényképész úsztat, és automatikusan bekapcsolja az Úsztató IS módot a mozgás lehető legpontosabb felvételéhez (EF 35mm f/2 IS USM).  A  Canon speciális optikai IS-rendszere 4 fényértéknyi javításra képes, a Hibrid IS pedig hatékonyan kompenzálja az optikai tengely körüli elfordulást és a kép síkjával párhuzamos lineáris elmozdulást makrófényképezés közben, stabil közelképeket eredményezve (EF 24-70mm f/4L IS USM).

„A kép síkjával párhuzamos lineáris elmozdulás”, „tengely körüli elfordulás” makrófényképezés közben? Persze… Egyértelmű, hogy ez a mondat nem a fotózásról szól, hanem a svenkelésről illetve a fahrtkocsiról való videofelvételezésről. Ahogy a „ha a fényképész úsztat” megjegyzés is. Ez a helyzet amikor az operatőr a kezében (vállán) tartott „kamerával” jön-megy, vagy megpróbál „kézremegés” nélkül egy pontra, mondjuk egy közeli arcra fókuszálni.

Az új objektívek jellemzői:

EF 24-70mm f/4L IS USM


Fókusztávolság: 24-70 mm
Legnagyobb rekesz: f4
Felépítés: 15 lencsetag 12 csoportban
Látószög: 84° – 34°
Belső fókuszállító rendszer, AF, folyamatos MF
Beépített képstabilizátor
Cepp és porálló kivitel
Közelpont: 38 cm
Makró funkció
Szűrőmenet: 77 mm
Méret: 83.4 x 93mm
Súly: 600g

EF 35mm f/2 IS USM

Fókusztávolság: 35 mm
Legnagyobb rekesz: f2
Felépítés: 10 lencsetag 8 csoportban
Látószög: 63°
Fókusz: hátsó lencsetag, AF, folyamatos MF
Beépített képstabilizátor
Közelpont: 24 cm
Szűrőmenet: 67 mm
Méret: 77,9 x 62,6 mm
Súly: 335g

(A fotók, MTF ábrák forrása: usa . canon . com)