Összeesküvés Kádártán

A kádártai vasútállomáson, egy koszos, kissé romos, ablaktalan épületben a magyar történelem egyik legnagyobb összeesküvését éltük meg. Szereplőit sikerült lencsevégre kapni, filmre rögzíteni, így most már bárki láthatja, elemezheti, ami történt. A JANUS címmel készült filmünket júniustól forgalmazzák a mozikban, de most egy különleges vetítésre hívom barátaimat: június 26-án, vasárnap este 21 órára a Fogasház Kulturális Befogadótérbe, Budapest VII. Akácfa utca 51.

Kádárta állomása, Pozsgai Zsolt rendező

Ezen a vetítésen találkozhatnak az összeesküvés szereplőivel, alkotókkal és szereplőkkel, reméljük sokan ráérnek. A film szereplői: Stohl András (Janus Pannonius), Szebeni János (Mátyás király), a többi történelmi alakot pedig Máté P. Gábor, Módri György, Keresztes Gábor és Szvetnyik Kata fh. idézi meg.

Pozsgai Zsolt barátom, a film rendezője többször is írt már blogjában a filmről: Különös társaság gyülekezik a kies Kádárta lepusztult műemlék vasútállomásán. Valamiféle járatra várnak. Egy élő, négy halott. Janus Pannonius, aki Mátyás király bosszújától félve menekül, majd öngyilkos lesz Medvevárott, és még három utazó. Az élő személy Mátyás király, akit csak az foglalkoztat, miért árulta el egykor legkedvesebb barátja, pártfogoltja, a pécsi püspökké tett költő? Miért szerveztek összeesküvést ellene Vitéz János esztergomi püspökkel, akit atyjaként szeretett?

A film zenéjét Gulyás Levente írta, az operatőr  Győri Márk, a hang Kőporosy János munkája, a szereplőket Húros Annamária öltöztette, Gerő Szandra maszkolta. Producer: Ozorai András,  Forgalmazó: CineReal Kft.

A film vágójaként szeretettel várok mindenkit június 26-án, vasárnap este!

Janus filmplakát, tervezte: Eöri Szabó Zsolt

Képek a forgatásról