Nocsak, egy újabb Canon vaku?

Egy német website-on megjelent termékinformáció szerint a korábban bejelentett Speedlite 600 EX-RT vaku mellett lesz egy RT, azaz beépített rádiós vezérlés nélküli változat is. Érdekes hír, és csak egy oldalon jelent meg, a Canon USA is hallgat róla e sorok írásakor. És – ha igaz – remek hír is egyben, hiszen a Canon korábbi zászlóshajójáról egyre több rossz hírt olvasni. A PocketWizard mérnökei konstrukciós hibát is véltek fölfedezni az 580 EX II-nél,  nem csak a saját FlexTT5 vezérlőjük hatótávolságát tizedére csökkentő rádiófrekvenciás zavart, hanem a vakut is tönkretevő, túlmelegedést okozó méretezési hibát, amelyet egy takaros tanulmányban nyilvánosságra is hoztak. Számos fórumon pedig ideges userek beszélik meg, hogy a vadonatúj 580EX II-es vakujuk miként halálozott el. Más típusokról nem hallani ilyent.

SPEEDLITE 600EX
SPEEDLITE 600EX

Most viszont az új, „sima” 600 EX megjelenésével esély van arra, hogy akiket nem izgatott fel az RT beépített rádiós vezérlése, mert például már felszerelték magukat más E-TTL kommunikációra képes (és nem éppen olcsó) rádiós vezérlőkkel, azaz eszük ágában sincs új rendszerre költeni, mégis csak használhatják a Canon legnagyobb teljesítményű rendszervakuját. Remélhető, hogy a 60-as kulcsszámú speedlite-on az újratervezés során megszüntették a konstrukciós hibát és a rádiófrekvenciás zavarást is. Ugyanakkor élvezhetjük a nagyobb (?)* teljesítményt, a 200 mm-ig növelt zoom tartományt, a nagyobb, kényelmesebb kijelzőt és a hagyományos optikai master-slave módokat.

Az új vaku megjelenését valószínűsíthető német oldal

 

* ld. a Speedlite kulcsszámok c. írást

4 gondolat erről: „Nocsak, egy újabb Canon vaku?

  1. Itt pedig írják is, hogy a sajtótájékoztatón szó esett mindkettőről:
    http://blog.fotosarok.hu/2012/03/ime-a-canon-eos-5d-mark-iii-es-600ex/

    „A Canon két új csúcsvakut is bejelentett az 5D Mark III-al. Ez pedig a Canon 600EX és 600EX-RT.

    Kulcsszám: 60 (méter, ISO100, 200mm-en)
    Zoomfej: 20-200mm + 14mm diffúzorral
    Dönthető forgatható vakufej
    Beépített optikai segédvaku
    Gyári színszűrő feltétek
    A vaku fehéregyensúly információt közöl a vázzal a felhelyezett színszűrőket is figyelembe véve
    Az RT-jelű 600EX képes rádiós vezérlésre 15 csoportban 30 méterig (az infra vezérlés továbbra is elérhető). A vaku működhet Master módban a gép tetején, működhet Slave-ként ha a gépen az új ST-E3-RT rádiós kioldó van, és működhet fényképezőgép kioldóként is.
    Időjárásálló kivitel”

  2. bizony, benne van a Canon sajtóanyagában, emlegették a sajtótájékoztatón, sőt úgy emlékszem, mindenhol máshol is, hogy van rádiós, meg anélküli változat is.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.